Inget kan ersätta Romano Trajo

Vägrar ge upp sitt andra hem

2009-08-27

Deras fritidshem är nedlagt men de har inte gett upp. Tjejerna vill fortsätta protestera – för inget kan ersätta Romano Trajo som politikerna i Lund har beslutat att lägga ned.


– När jag började här blev det lättare i skolan, det började gå bättre på proven. Nu har vi ingenstans att gå, säger Zeinab Touré.
Hon är 14 år och en av ungdomarna som brukade få hjälp med läxorna på det nedlagda fritidshemmet Romano Trajo på Norra Fäladen i Lund. Hon sitter med sina tjejkompisar utanför fritidshemmet för att diskutera hur de ska fortsätta protestera mot nedläggningen. Tjejerna är allihop överens om att Romano Trajo var som ett andra hem och att det inte går att ersätta.
– Det kommer att bli en massa skit nu. Folk kommer att roa sig med att förstöra saker och busa i stället, säger Edona Rustemi och de andra håller med.
– Om vi ska träffas nu så går vi till McDonalds, men där får vi inte lov att vara längre för vi sitter och umgås, säger Nicole Lohse.

Mamma Astou Diane tror inte att de andra fritidshemmen är lika bra. Hennes två döttrar var inskrivna på Svenshögsskolans fritidshem lite längre bort men brukade ändå gå till Romano Trajo på eftermiddagarna.
– Där var de så hjälpsamma. En skillnad mot de andra fritidshemmen var att barnen fick hjälp med läxorna. Jag är ensamstående mamma och jobbar, det är knappt med tid. Just nu är mina barn bara nio och sju år och de har enkla läxor men när de börjar i årskurs fem eller sex så kommer jag inte att kunna hjälpa dem, säger hon.

Mer kriminalitet
Robert Nikolic var barnskötare på Romano Trajo och han menar att det nog kommer att fungera för de mindre barnen att börja på andra fritidshem men inte för tonårskillarna som han brukade arbeta med. Nikolic befarar att nedläggningen kan innebära mer kriminalitet och vandalisering.
– Flera av dem har kommit in på ”fel bana i livet”. Jag fick dem att sköta skolan bättre. När de är så gamla fungerar inte de andra fritidsgårdarna för att fånga upp de här barnen. De har ett annat sätt att arbeta på. Jag har själv varit kriminell. De som har tagit det här beslutet vet inte ett skvatt om vårt samhälle idag 2009 och vad det innebär för de här ungdomarna, säger han.

Samarbete med Kriscentrum
I översynen som kommunen har gjort av Romano Trajo framgår att det har varit mycket mer än ett fritidshem. Verksamheten har fungerat som en mötesplats även för föräldrar som fått stöd och rådgivning. Man har bland annat samarbetat med Kriscentrum för kvinnor, kyrkan och Hassela Skåne.
– Vi följde med föräldrar på utvecklingssamtal i skolan, hjälpte till med asylärenden och kontakter med socialen. Vissa av föräldrarna är analfabeter och vissa talar inte svenska, säger Maria Söderqvist som är socionom och arbetade på Romano Trajo.
Romano Trajo startades som ett fritidshem för romska barn men så småningom tog man också emot barn och ungdomar med vitt skilda ursprung. Ändå förblev det en viktig mötesplats för romer.
– Jag som själv är rom kunde förklara läxorna för barnen på romani. Sen är det ju så att romer fortfarande är förtryckta och diskriminerade. På Romano Trajo kände både barn och föräldrar sig trygga. Det är lätt för politikerna och klubba sådana här beslut. De har kanske haft det lätt och bor förmodligen i villa. Men inte vi, vi har fått kämpa oss upp och vi kämpar fortfarande. Det är inte lika lätt för oss, för vi har ingen röst, säger Robert Nikolic.

Florencia Rovira Torres

Länk till artikeln från tidningen Efter Arbetet: http://efterarbetet.etc.se/23195/vaegrar-ge-upp-sitt-andra-hem/

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Lämna en kommentar